Dennis Douna wint GT3 seizoensafsluiter

Sebring was het decor van de seizoensafsluiter van het SRVN NK GT3 seizoen. Een ontzettend spannende kwalificatie sessie gevolgd door een spectaculaire race zorgden voor een mooi slot van het NK. De kwalificatie zag zeven coureurs binnen een kwart van een seconde rijden, met bijna twintig coureurs binnen anderhalve seconde! Al snel zakten de tijden voorin het veld richting de 1:59.0 waarna NK GT3 kampioen Cliff van de Vin als eerste een 1:58.9 op het bord zette. Met zo'n zeven minuten te gaan scherpte Lennart Lippens de snelste tijd aan met een 1:58.8, 172 duizendsten sneller dan van de Vin. Richting het einde van de sessie waren er nog drie coureurs die zich tussen de twee tijden konden rijden, maar niemand kon meer onder de tijd van Lippens door. Dat betekende niet alleen de eerste pole position in de GT's dit jaar voor Lennart Lippens, het was ook de eerste pole position voor een McLaren sinds we met de GT3's rijden bij SRVN! Achter Lippens stonden er nog drie andere McLarens verspreid in de top 15. Bart Bosschieter, Walther Berk en Jeroen Huisers maakten allemaal kans op een goed einde van het seizoen voor McLaren.

Lippens kwam erg goed weg bij de start van de race. Ronald van Dijk, startend vanaf p2, zakte iets terug naar de derde plek. Pim van Ark ging erg sterk van start en pakte in de openingsfase al vroeg de eerste plek over van Lennart Lippens. De actie werd wat naar de achtergrond verwezen toen er tegelijkertijd een incident plaats vond rond P4 in de wedstrijd. Arjan Veltens en Cliff van de Vin waren in gevecht om de vierde toen Veltens in de remzone een heel klein tikje kreeg van Walther Berk. Veltens moest direct naar binnen voor een pitstop en wist toen al dat hij later in de race nog een tweede keer naar binnen moest komen om qua benzineverbruik het einde te halen. Ook voor Ronald van Dijk was het geen succesvolle avond. Iets te veel toeren in de V8 tijdens het terugschakelen betekende al vroeg het van zijn race en zo was een frustrerend seizoen al vroeg afgesloten.

Vooraan het veld was er de hele race lang genoeg spectakel! Dennis Douna zakte in de openingsfase wat terug maar kon zich erg sterk terugvechten naar de voorkant van het veld. Pim van Ark kon al redelijk snel een gaatje slaan en stond los van de nummers twee en drie in de wedstrijd. Het grootste deel van de strijd om die tweede plek bestond uit een Jagende Niek Jacobs en een verdedigende Lennart Lippens. Laatstgenoemde was er uiteraard op gebrand om de McLaren een sterk resultaat te geven terwijl Niek Jacobs na een frustrerend seizoen ook zeker uit was op een mooie klassering. In de tweede helft van de race was Dennis Douna aangesloten en begon de tijd te dringen voor Jacobs. Met een mooie move kon Jacobs de McLaren van Lippens voorbij, maar met een klein foutje twee bochten later verloor hij de tweede plek weer. Uiteraard zat Douna er direct bij om te profiteren en op die manier zakte Jacobs terug naar P4. Maar Dennis Douna was nog niet klaar. De eerstvolgende poging die zich voor deed pakte Douna P2 in de wedstrijd over en kon gaan verkennen wat hij kon doen aan het gat van 11 seconden richting Pim van Ark.

Het was ook een sterk optreden van Cliff van de Vin. Hij was teruggezakt tot ver in het achterveld maar kon zich richting de slotfase van de race sterk melden bij de top 5! We naderden de slotfase van de wedstrijd en langzaam maar zeker kwam het hele veld binnen voor de pitstops. Een voor een kwamen ook de coureurs in de top 10 naar binnen en met een shock zagen we Pim van Ark in de box staan! Hij had de hele wedstrijd onder controle, met een mooie voorsprong en geen problemen. Naar eigen woorden had van Ark geen plek in de pitlane en met slechts twee liter in de tank was er geen mogelijkheid om nog een rondje te rijden voor een tweede poging. Dit brak het gevecht om de leiding compleet open! Dennis Douna de leiding in de schoot geworpen, maar met een hele snelle pitstop was het Niek Jacobs die binnen een halve seconde van Douna de baan op kwam! Een ronde later bleek de stop iets te snel geweest te zijn, want met iets te weinig benzine in de tank moest Jacobs al sparend richting het einde van de race rijden.

Dit kwam Lennart Lippens weer goed. In de laatste paar rondes kon hij de tweede plek, de positie waar hij bijna heel de race heeft gereden, weer overnemen en gaf zo McLaren een sterk slot van het seizoen. Ook de andere McLarens in de wedstrijd deden het erg goed. Teamgenoot van Lippens, Walther Berk, bracht zijn McLaren thuis op p5 met vlak daarachter Bart Bosschieter in zijn McLaren. Vlak voor dit tweetal was het Cliff van de Vin, die na veel tijdsverlies in de openingsfase terug was gereden naar de vierde positie in de race. Maar voorin was het Douna die met een erg sterk optreden en een klein beetje geluk de overwinning binnen sleepte.

Ronde 4 van het Alpine GT4 kampioenschap werd verreden in Zandvoort. De pole position voor race 1 ging naar Nanno van der Poel met een verschil van 0…

Lees verder...

In 2 zeer spannende races, hebben Bas Zwartenbol en Pim van Ark de winst weten te pakken in Monza voor het NK GT3.

In 'Achter het stuur' belichten wij de leden binnen Simrace Vereniging Nederland. Wat doen zij naast het racen op de virtuele circuits? En wat gebruik…

Na afgelopen ronde pakte dit maal Stijn Handgraaf weer de pole position voor de eerste race van de avond.