Niek Jacobs Nederlands kampioen F3 na spannende slotrace



Niek Jacobs Nederlands kampioen F3 na spannende slotrace


Jacobs begon het raceweekend in de duinen met slechts 10 punten voorsprong op concurrent Koldeweij. Jacob's teamgenoot Denny Mateman maakte ook nog kans op de titel met een achterstand van 23 punten.

 

De kwalificatie was een prooi voor Jacobs die een dominante pole postion wist te pakken. Koldeweij kende een moeizame kwalificatie en moest genoegen nemen met een 9e tijd. De start van Jacobs was niet goed en hij verloor de leiding aan Robin de Jong en Jacobs volgde op plek 2. Koldeweij pakte één positie en lag 8e. Met nog 25 minuten te gaan ging het mis voor Mark de Vries. Hij besloot een vroege stop te maken, iets wat William Geuze niet verwachtte en hij knalde vol tegen de achterkant van de Vries aan. Die hiermee de pitmuur in knalde en veel tijd verloor met reperatie werkzaamheden aan zijn auto. Geuze verloor zijn voorvleugel en kwam hier te laat achter en schoot rechtdoor in de tarzanbocht en nam hiermee Denny Mateman mee. Dit zorgde ervoor dat Koldeweij opschoof naar de 5e positie in de wedstrijd. Na de pitstops leidde de Jong nog altijd voor Jacobs en Frank Hamming. Lars Koldeweij volgde op plek 4 en probeerde het gat te dichten naar Hamming om zo de schade te beperken voor race 2. Het tempo van beide heren was min of meer gelijk en Hamming behield zo de 3e plek. Robin de Jong won de race en pakte hiermee zijn 5e overwinning van het seizoen. Jacobs werd 2e en vergootte hiermee zijn voorsprong op Koldeweij.

 

Het verschil tussen Jacobs en Koldeweij voor de laatste race van het seizoen was hierdoor 18 punten. Serge Bakker startte de race van pole maar kende een moeizame start. Kevin Heijnen nam de leiding over, maar lang kon hij hier niet van genieten. Hij kwam op het gras bij uitkomen van bocht 9 en spinde. Dit zorgde ervoor dat Denny Mateman de leiding in handen kreeg voor Koldeweij. Jacobs, die een positie verloor aan de Jong bij start, lag op plek 7. Met nog 17 minuten te gaan besloot Koldeweij naar binnen te gaan om door middel van een undercut Mateman de paseren. Dit lukte, want toen Mateman een ronde later zijn stop maakte zat hij achter Koldeweij. Niek Jacobs reed lang door en vond zichzelf terug op plek 5 na zijn pitstop. Dit was genoeg om de het kampioenschap op te eisen. Er mocht echter verder niks meer gebeuren, want een 6e plek zou de titel aan Koldeweij geven. Jacobs wist dit en nam geen risico's meer en reed de auto gecontroleerd naar de finish. Koldeweij won de laatste race van het seizoen, voor teamgenoot de Jong. Mateman pakte het laatste podium plekje en verzekerde zich van de 3e plek in het kampioenschap.

 

En zo is Niek Jacobs de nieuwe Nederlands Kampioen Formule 3 bij SRVN. Een opmerkelijk kampioenschap aangezien hij geen overwinningen heeft gepakt dit jaar. Echter was hij zeer constant, met 2e plaatsen in elke 'hoofdrace' van het seizoen en constante prestaties in de reversed grid races.

 


Handgraaf mocht zoals meerdere races dit seizoen van pole position starten met kampioenschaps rivalen de Vries en van Putten dicht achter hem.

Lees verder...

Met nog 2 rondes te gaan zijn we alweer aangekomen bij de en na laatste race van het F3 kampioenschap.

Lees verder...

De laatste rond van het Alpine GT4 Cup werd verreden op Toban. Het was Isaiah Bennett die meteen goeie zaken deed door de auto op pole position te zet…

Lees verder...

Ronde 5 van het NK GT3 kampioenschap bracht ons naar Portugal op het circuit van Portimao. In de kwalificatie was het Robin de Jong die de snelste was…

Lees verder...