Heijnen en Mook aan de leiding van de Nissan GT500 ZomerCup

Na een chaotische sprintrace die gevolgd werd door de 45 minuten lange hoofdrace zijn het Kevin Heijnen en Jeremy Mook die beide met 56 punten de eerste ronde uit komen. De coureurs kregen voor de sprintrace begon 20 minuten de tijd om te kwalificaren. Met de zachte band van de Nissan, die erg temperatuur gevoelig blijkt te zijn, zagen we veel coureurs runs doen van slechts 1 ronde.

André Geuze opende de kwalificatie sessie goed met een snelste tijd van 1:51.4, goed genoeg om de helft van de kwalificatie op plek 1 te blijven. Met nog zo'n 10 minuten te gaan was het Kevin Heijnen die de snelste tijd verbeterde naar een 1:50.7. Later in de sessie kwam daar nog een verbetering, maar pole position was al veilig voor Heijnen. Daarachter volgde een gevecht voor P2 op de grid, met de nummers 2 t/m 9 binnen een halve seconde. Marcel Offermans zette zijn auto op de tweede plek neer, met op plekken 3 en 4 Twan Capellen en André Geuze.

Na de kwalificatie kwam de sprintrace van 15 minuten. En als een twist werd er hier gebruik gemaakt van een top 15 reversed grid op basis van de kwalificatie. De coureurs die zojuist nog hard hebben gevochten voor pole position moesten voor deze korte sprint dus vanaf p15 starten. Dit zorgde voor redelijk wat chaos in de openingsronde van de sprintrace. In het middenveld waren het Marcel Offermans en Kevin Heijnen die ver terugvielen. Offermans kon zich nog terug vechten naar een tiende plek, voor Heijnen zat er niet meer in dan plek 21.

Voorin dan, daar was het Bjorn van Vulpen, gekwalificeerd op plek 15, die van pole mocht starten in de sprint race. Hij viel in de openingsfase ook ver terug na een spin in de chicane. Zo klom Marcel Boer op naar de eerste positie, waar hij voor het grootste gedeelte van de sprintrace kon blijven. Richting de slotfase van de sprint was het echter Martijn Huisers, rijdend op plek 2, die de pace er beter in had zitten. Een hoop onderstuur was te merken bij Boer en zo kon Huisers er met nog 4 minuten te gaan voorbij. Marcel Boer zakte vervolgens nog een paar plekken verder terug, wat liet zien dat bandenmanagement een belangrijk onderdeel is van het racen in de Nissan GT500. Martijn Huisers reed de laatste paar ronden comfortabel uit en wint de eerste sprintrace van de Nissan GT500 ZomerCup! Daarachter was het nog spannend voor het podium. In de slotfase was het nog net Ger Peeters die Jeremy Mook versloeg voor de tweede plek. Mook op plek 3 met Jeroen Huisers en René de Ruijter op plekken 4 en 5.

Na de sprintrace was het tijd voor de hoofdrace van 45 minuten. Met de bandenproblemen voor een aantal coureurs zou dit ook een groot onderdeel worden in de langere race. Kevin Heijnen begon de race perfect. Hij mocht van pole position van start en kon direct in de eerste sector al een gat creëren. Rond het halvewege punt was het Marcel Offermans die nog een aantal keer goed dichtbij kon komen, maar Offermans had een lastige race. Hij maakte  een spinnetje en wat contact mee en zakte wat terug.

André Geuze nam vervolgens de tweede positie in de race over en liet een sterke pace zien in de tweede helft van de race. Op dat moment was het gat al zo'n 10 seconden richting Heijnen, wat op oude banden erg lastig is om dicht te rijden, en zo kwam André Geuze binnen op die tweede positie. Voor de derde positie in de race was het erg spannend. Twan Capellen reed op plek 3 maar werd gevolgd door Jeremy Mook, Marcel Offermans en Bjorn van Vulpen. Jeremy Mook viel met zo'n 10 minuten te gaan iets terug en zo klommen Offermans en van Vulpen een plekje omhoog. Vervolgens was het Offermans met een spectaculaire move in de 130r, buitenom bij Capellen en zo was het Offermans die de laatste podiumplek in handen had. In dezelfde ronde kreeg Capellen een harde dreun van de curbstones waardoor van Vulpen plek 4 overnam en de achtervolging inzette. Met nog een ronde te gaan kwam van Vulpen buiten beeld voorbij aan Offermans en pakte zo definitief de derde plek.

Er waren nog een aantal coureurs die gokten op het strategische spel. Ivo de Groot en Wilbert Velthove reden in de openingsfase op plekken 5 en 6, maar kwamen binnen voor een pitstop. De pace was sterk verbeterd, maar het verlies aan tijd bleek teveel te zijn en zo kwam Velthove uiteindelijk binnen op plek 9. Voor Ivo de Groot werd de situatie nog lastiger toen hij in de laatste ronde zonder benzine kwam te staan. Door het veld heen zagen we nog een aantal anderen met wat pitstops, maar de snelste strategie bleek uiteindelijk uitrijden op versleten bandjes. En zo was het Kevin Heijnen die van pole position van start ging, de druk op het halverwegepunt van Marcel Offermans kon weerstaan, richting de slotfase de auto goed op de baan kon houden en zo de overwinning pakte!

Door de overwinning staat Heijnen eerste in het klassement, maar met slechts 6 puntjes in de sprintrace is het puntentechnisch een gedeelde eerste plaats. Jeremy Mook pakt namelijk met een derde plek in de sprintrace en vierde plek in de hoofdrace net zoveel punten en gaat met een goed gevoel richting Zandvoort.

Ronde 4 van het Alpine GT4 kampioenschap werd verreden in Zandvoort. De pole position voor race 1 ging naar Nanno van der Poel met een verschil van 0…

Lees verder...

In 2 zeer spannende races, hebben Bas Zwartenbol en Pim van Ark de winst weten te pakken in Monza voor het NK GT3.

In 'Achter het stuur' belichten wij de leden binnen Simrace Vereniging Nederland. Wat doen zij naast het racen op de virtuele circuits? En wat gebruik…

Na afgelopen ronde pakte dit maal Stijn Handgraaf weer de pole position voor de eerste race van de avond.